Forsvarsaktier – sådan kan du investere i oprustningen

Del

Forsvarsindustrien er rødglødende i 2025

I de seneste år har investering i forsvarsindustrien set markante stigninger, og det er ikke uden grund. Der er flere faktorer, der har drevet aktiekurserne op, og mange eksperter ser det som en vækstmulighed i en tid præget af geopolitiske spændinger og øget behov for militær oprustning.

Tidligere var forsvarsaktierne sat i skammekrogen sammen med bl.a. tobak og gambling, men der blæser i den grad nye vinde indenfor investeringsverdenen. Det er i dag helt legitimt at investere i selskaber, som producerer våben, og selv pensionskasserne har måtte ændre på deres ESG-mål. Og nåh ja, så har våbenaktier lige pludselig skiftet navn til forsvarsaktier…

Forsvarsindustrien har haft nogle forrygende år, og i 2024 var de fleste aktier i dette segment i stor vækst. En vækst der er fortsat ind i 2025 grundet truslen fra øst og ikke mindst den nye amerikanske administration.

Tyske Rheinmetall (RME.DE), svenske Saab (SAAB-B.ST), italienske Leonardo (LDO.MI) og norske Kongsberg Gruppen (KOG.OL) er blot fire aktier, som nærmest er blevet folkeeje, og aktierne diskuteres hyppigt i samtlige investeringspodcasts.

EUs topledere har kastet ekstra brænde på bålet i begyndelsen af 2025 med ønsket om at mangedoble investeringerne indenfor forsvarsindustrien, så opturen fra 2024 ser ud til at fortsætte. Den russiske invasion af Ukraine har tvunget flere europæiske lande til at revurdere deres forsvarsstrategier og -budgetter, og med Donald Trump i Det Hvide Hus ved ingen rigtigt hvor vi har USA længere.

Mange europæiske nationer været nødt til at øge deres militære investeringer drastisk for at sikre deres egen sikkerhed, og overholde NATOs anbefaling om at bruge mindst 2 % af BNP på forsvar. Herhjemme har Mette Frederiksen og regeringen løftet sløret for investeringer, der nok er dobbelt så store som NATOs 2%. Vi snakker måske 5% i de kommende år.

En anden faktor er den stigende efterspørgsel efter avanceret teknologi og våben, herunder dronesystemer, missilforsvar og cyberforsvar, som alle kræver investeringer i forskning og udvikling. Krigen i Ukraine har vist, at det i stor grad er nyere og højteknologiske våben, der kommer til at dominere fremtidens slagmarker.

Forsvarsindustrien et område, hvor langvarige kontrakter og stabile indtægtsstrømme tiltrækker investorer, der søger sikkerhed og vækst i volatile tider. SAAB, Rheinmetall, Leonardo og Kongsberg Gruppen er dermed blot nogle af de forsvarsaktier som danske investorer i den grad har fået smag for. Dels laver de alle noget efterspurgt materiel, dels er de alle europæiske.

To andre selskaber som har gjort det godt, og er røget i mange danske investorers porteføljer, er britiske Rolls-Royce Holdings (RR.L) og franske Thales Group (HO.PA). Rolls Royce laver ganske mange ting, og våben er stadig under 20% af indtjeningen mens de andre områder er motorer til luftfartsindustrien og energi (bl.a. atomenergi).

Det er netop ovenstående faktor der gør investering i forsvarsaktier til ganske kompliceret. Tyske Thyssenkrupp (TKA.DE) tjener kun en meget lille del af indtjeningen fra forsvarsdivisionen, og derfor er der masser af faktorer at holde styr på.

Ovenstående aktier er oplagte kandidater at holde øje med, hvis du vil eksponeres for forsvarsindustrien. Der er naturligvis også en lang række amerikanske selskaber indenfor forsvarsindustrien, men med Donald Trumps udmelding om besparelser indenfor forsvaret, skal man holde det for øje.

Der er efterhånden en konsensus i Europa om at når vi skal til at opruste, giver det så vidt muligt bedst mening at købe isenkram fra europæiske producenter. Og det kan gå ud over traditionelle “power houses” som f.eks. amerikanske Lockheed Martin (LMT).

Fem oplagte forsvarsaktier

Saab AB (SAAB-B.ST) 🇸🇪

📍 Sverige – Stockholm Stock Exchange (OMX)
Svenske Saab producerer kampfly som JAS 39 Gripen samt ubåde og radarer til militært brug.

Leonardo S.p.A. (LDO.MI) 🇮🇹

📍 Italien – Borsa Italiana (MI)
Italienske Leonardo S.p.A. er en vigtig spiller inden for helikopterproduktion, radarer og forsvarselektronik.

Rheinmetall (RHM.DE) 🇩🇪

📍 Tyskland – XETRA (Frankfurt Stock Exchange)
Rheinmetall er kendt for produktion af tunge våbensystemer som kampvogne, artilleri og ammunition.

Kongsberg Gruppen (KOG.OL) 🇳🇴

📍 Norge – Oslo Børs (OSE)
Norske Kongsberg Gruppen udvikler avancerede missilsystemer og forsvarsteknologi med stor international efterspørgsel.

Rolls-Royce Holdings (RR.L) 🇬🇧

📍 Storbritannien – London Stock Exchange (LSE)
Rolls-Royce er primært kendt for sine flymotorer, men virksomheden producerer også forsvarsteknologi, herunder motorer til militærfly, ubåde og avancerede energisystemer til forsvarsindustrien.

Masser af europæiske forsvarsaktier

Det er ikke kun ovenstående fem europæiske forsvarsaktier, som er beskæftiget med produktion af våben. Det kræver en del hjemmearbejde at spotte de helt rigtige selskaber, da sektoren er kendetegnet ved lange aftaler og masser af politik.

Flere at selskaberne har i lighed med Rolls Royce flere andre ben at stå på – det gælder f.eks. tyske Thyssenkrupp (TKA.DE), hvor under 10% af deres indtjening kommer fra forsvarsindustrien.

Dassault Aviation (AM.PA) 🇫🇷

📍 Frankrig – Euronext Paris
Dassault Aviation er kendt for sine avancerede kampfly, herunder Rafale, samt jetfly (til private og virksomheder) og militære droner.

Iveco Group (IVG.MI) 🇮🇹

📍 Italien – Borsa Italiana (MI)
Iveco Group producerer pansrede militærkøretøjer gennem sin forsvarsafdeling Iveco Defence Vehicles, som leverer transport- og kampkøretøjer til militære enheder.

Thyssenkrupp (TKA.DE) 🇩🇪

📍 Tyskland – XETRA (Frankfurt Stock Exchange)
Thyssenkrupp har en stærk forsvarsdivision, der producerer ubåde, pansrede køretøjer og skibskomponenter til militære flåder verden over.

Fincantieri (FCT.MI) 🇮🇹

📍 Italien – Borsa Italiana (MI)
Fincantieri er en af verdens største skibsbyggere, der producerer militære skibe, herunder fregatter, hangarskibe og ubåde.

QinetiQ Group (QQ.L) 🇬🇧

📍 Storbritannien – London Stock Exchange (LSE)
QinetiQ Group er specialiseret i avanceret forsvarsteknologi, herunder robotteknologi, overvågningssystemer og cybersikkerhed til både militære og civile applikationer.

BAE Systems (BA.L) 🇬🇧

📍 Storbritannien – London Stock Exchange (LSE)
BAE Systems er en af Europas største forsvarsvirksomheder med ekspertise i kampfly, skibe og pansrede køretøjer.

Thales Group (HO.PA) 🇫🇷

📍 Frankrig – Euronext Paris
Thales er en førende fransk forsvars- og cybersikkerhedsvirksomhed med fokus på kommunikationssystemer, radarer og missilteknologi.

Airbus Defence & Space (AIR.PA) 🇫🇷

📍 Frankrig – Euronext Paris
En del af Airbus-koncernen, der producerer militærfly, satellitter og rumfartsteknologi.

Er amerikanske forsvarsaktier en god idé i 2025?

Nogle af verdens største våbenproducenter kommer ikke overraskende fra USA. Verdens med afstand største aktør indenfor forsvarsindustrien er amerikanske Lockheed Martin (LMT), og nedenstående aktører er alle prominente milliardforetagender.

Det helt store spørgsmål i 2025 er om man skal forsøge at undgå amerikanske selskaber indenfor forsvarsindustrien. Donald Trump har indikeret at Pentagon må stramme bæltet ind, og det kan have stor effekt på de amerikanske våbenproducenter.

Lockheed Martin (LMT) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Lockheed Martin er en af verdens største forsvarsvirksomheder, kendt for produktion af avancerede kampfly såsom F-35 Lightning II, missilsystemer og forsvarsteknologi.

Raytheon Technologies (RTX) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Raytheon Technologies er en ledende producent af missiler, radarer og luftforsvarssystemer, herunder det velkendte Patriot-missilsystem.

Northrop Grumman (NOC) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Northrop Grumman er specialiseret i stealth-teknologi, droner (som Global Hawk) og avancerede missilsystemer.

Boeing (BA) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Boeing er primært kendt for kommercielle fly, men virksomheden producerer også militære jagerfly, helikoptere og raketsystemer.

General Dynamics (GD) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
General Dynamics fremstiller alt fra kampvogne (Abrams) til undervandsbåde og avancerede forsvarssystemer.

Huntington Ingalls Industries (HII) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Huntington Ingalls er den største amerikanske producent af hangarskibe og atomubåde til den amerikanske flåde.

L3Harris Technologies (LHX) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
L3Harris er specialiseret i forsvarskommunikation, overvågning og elektroniske systemer til militæret.

Kratos Defense & Security Solutions (KTOS) 🇺🇸

📍 USA – NASDAQ
Kratos har fokus på autonome droner, missilsystemer og forsvarsinnovation.

Curtiss-Wright (CW) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Curtiss-Wright leverer avancerede forsvarssystemer og flykomponenter til både militær og rumfart.

Oshkosh Corporation (OSK) 🇺🇸

📍 USA – New York Stock Exchange (NYSE)
Oshkosh er kendt for produktion af militære køretøjer, herunder den ikoniske Humvee (HMMWV).

Palantir 🇺🇸

📍 USA – USA – NASDAQ

Selskabet er skabt af erhvervsmanden Peter Thiel m.fl., og det er ikke en forsvarsaktie i traditionel forstand. Palantir udvikler avanceret dataanalyse-software til bl.a. det amerikanske militær, hvor deres platforme som f.eks. Gotham bruges til efterretningsanalyse, missionsplanlægning og trusselsvurdering. Deres teknologi hjælper med at samle og visualisere store mængder data for at forbedre beslutningstagning på slagmarken.

De lidt mindre kendte selskaber

Hvis du har mod på at investere i selskaber udenfor Europa og USA, er der også muligheder i henholdsvis Mellemøsten og Asien. Du skal dog være bevidst om at disse selskaber er lidt sværere at handle, men japanske aktier kan dog handles hos Saxo Bank.

Elbit Systems (ESLT) 🇮🇱

📍 Israel – NASDAQ
Elbit Systems er en førende israelsk virksomhed inden for avancerede våbensystemer, herunder droner og forsvarselektronik.

Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) 🇯🇵

📍 Japan – Tokyo Stock Exchange (TSE)
Mitsubishi Heavy Industries producerer avancerede forsvarsprodukter, herunder skibe, raketter og luftforsvarssystemer.

Hanwha Aerospace (012450.KQ) 🇰🇷

📍 Sydkorea – KOSDAQ
Hanwha Aerospace er en af Sydkoreas førende forsvarsvirksomheder med ekspertise i artilleri, pansrede køretøjer og missilsystemer.

Mange muligheder for diversificering

Typisk vil det altid være en god idé at købe en sektor-fond eller ETF, men hvis man gør det, skal man være bevidst om at man også får amerikanske forsvarsaktier med i puljen. Der findes nemlig kun én ETF udelukkende med europæiske forsvarsaktier i porteføljen. Det drejer sig om WisdomTree Europe Defence UCITS ETF (EUDF). Den kan du bl.a. handle hos Nordnet.

Kigger man f.eks. på de mest populære forsvars-ETF’er VanEck Defense ETF A USD Acc (DFNS), iShares Digital Security UCITS ETF USD (Acc) (LOCK), Global X Defence Tech UCITS ETF – USD Accumulating (4MMR) og HANetf Future of Defence UCITS ETF – Acc (ASWC), spotter vi straks at en meget stor del af porteføljen er amerikanske selskaber.

  • VanEck Defense ETF A USD Acc (DFNS)
  • iShares Digital Security UCITS ETF USD (Acc) (LOCK)
  • Global X Defence Tech UCITS ETF – USD Accumulating (4MMR)
  • HANetf Future of Defence UCITS ETF – Acc (ASWC)
  • WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF – USD Acc (W1TB)
  • Invesco Defence Innovation UCITS ETF Acc (IVDF)

Maj Invest har lanceret en forsvars-ETF

Danske Maj Invest har i 2024 lanceret en ETF med fokus på forsvarsindustrien og cyber security. ETFen hedder Maj Invest UCITS ETF Defence & Cybersecurity (MAJDCS), og den kan handles hos både Nordnet og Saxo Bank.

Hvis du også køber ind på cybersecurity som en god fidus, kan du her glæde dig over at være eksponeret via de store indenfor det felt.

Køb forsvars-ETF fra Maj Invest hos Nordnet

Danske Maj Invest har lanceret en ETF, hvor du bliver bredt eksponeret overfor selskaber indenfor forsvar og cybersecurity.

DISCLAIMER

Investering indebærer risiko, og værdien af dine investeringer kan både stige og falde. Der er ingen garanti for, at du får det investerede beløb tilbage. Omtale af konkrete værdipapirer, investeringer eller strategier udgør ikke en anbefaling, opfordring eller rådgivning om køb eller salg. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige resultater.

Vi bestræber os på at levere korrekte og opdaterede oplysninger, men der tages forbehold for fejl, mangler samt ændringer i markedsforhold, der kan påvirke informationernes aktualitet.

Bemærk, at denne hjemmeside er reklamefinansieret, og nogle af vores artikler indeholder annoncelinks. Det betyder, at vi kan modtage en kommission, hvis du foretager et køb eller en investering via disse links. Dette påvirker dog ikke vores vurderinger eller redaktionelle indhold.

Brug af informationer på denne hjemmeside sker på eget ansvar. Vi anbefaler, at du søger uafhængig finansiel rådgivning, før du træffer investeringsbeslutninger.

Chris Dahl
Chris Dahl
Chris er stifter af money.dk og brænder for privatøkonomi og investering. Han har i mange år interesseret sig for, hvordan man får mest muligt ud af sine penge - både gennem smarte sparetips og investeringer. Til daglig arbejder han med digital markedsføring. Favoritaktier lige nu: NKT (NKT), Nu Holdings Ltd. (NU) og Amazon.com, Inc. (AMZN).

Læs mere

Flere emner