Spiir er navnet på en gratis app, som hjælper dig med at holde styr på privatøkonomien. Den giver dig et overblik over hvad du bruger dine penge på, og den kan derfor hjælpe dig til at få bedre styr på privatøkonomien.
Vi går i denne artikel i dybden med den gratis app fra Mastercard; Spiir.
Sådan fungerer Spiir
Det er ganske nemt at oprette en Spiir-konto. Det tager blot en håndfuld minutter, da integrationen med din bank er ganske nem. Du har måske før givet tredjeparter adgang via servicen Aiia, så du ved hvor nemt det er. Du skal blot benytte MitID, og tillade at Spiir må hente transaktionerne. App’en kan naturligvis ikke bruge nogen af dine penge – den kan kun hente dine banktransaktioner.
Når du har oprettet en Spiir-konto, og app’en har hentet dine transaktioner, har du adgang til et fint overblik over din konto. Spiir er specielt anvendelig, hvis du har mere end én bankkonto, da den viser et overblik over alle dine konti. Ja, faktisk er det formentlig app’ens fedeste funktion.
Spiir understøtter mere end 80 banker
Du kan benytte Spiir til bankkonti fra mere end 80 banker og sparekasser. Dermed er det ligegyldigt om du har dine penge i mastodonterne Danske Bank, Nordea og Jyske Bank – eller om du har dine “spir” placeret hos Borbjerg Sparekasse eller Frørup Andelskasse.
Du kan ydermere bruge app’en til flere udenlandske banker, e-wallets og finansielle partnere som f.eks. Bunq, N26, Paypal, Revolut og Wise. Du skal derfor være slemt uheldig, hvis du ikke kan benytte Spiir til alle dine konti.
App’en er allerede hentet mere end 400.000 gange, så den henvender sig naturligvis til et yderst bredt publikum. Spiir findes desuden i Norge, Sverige og Finland.

Opret challenges og få styr på økonomien
Hvis du er som de fleste af os, har du sikkert oplevet, at økonomien godt kan løbe lidt løs i nogle måneder. Med Spiir kan du udfordre dig selv med “challenges”. Det kan f.eks. være, at du vil bruge under 500 kr. på streaming-tjenester pr. måned. Så kan kan du sætte en udfordring op, og app’en vil så tracke om du nu opfylder dit mål.
Du kan sætte udfordringerne op pr. kategori (f.eks. fastfood, brændstof, taxi osv.), og selv vælge hvilke konti der skal inkluderes. Husk at slå notifikationer til, så du kan se om du er på rette vej. Man kan godt sige, at dine forbrugsvaner bliver “gamificeret”.
Disse udfordringer kan du bruge, hvis der er specifikke kategorier af udgifter som burde kunne nedbringes. Flere af kategorierne er ret svære at nedbringe (f.eks. husleje), så det er bestemt ikke alle slags udgifter det giver mening at tilføje til en udfordring.
App’en giver overblik over din samlede økonomi
Den klart største grund til at benytte Spiir-app’en er det samlede overblik økonomien på tværs af konti. Hvis du har flere konti, er det normalt umuligt at bevare overblikket med mindre man bruger tid på det. Flere web-banker tilbyder i dag en service, hvor du kan importere konti fra andre banker, men det er dog langt fra så udviklet som hos Spiir. Her slipper du nemlig for at finde den helt store lommeregner frem.
App’en kan dog også bruges til at ændre uheldige forbrugsvaner. Som med så meget andet her i livet, handler det om at før man kan ændre noget, skal man definere udfordringen. Og Spiir kan netop være en øjenåbner, der kan give dig et lille skub i den rigtige retning. “Whaaat – har jeg brugt så meget på fastfood i denne måned?”
Det kan også være, at du synes at app’en virker formynderisk og trækker al livsglæde ud af dig. I så fald kan du jo bare slette den igen. Det kan jo faktisk også være, at den fortæller dig, at dine forbrugsvaner er helt optimale.
FAQ
Du vælger selv hvordan du vil logge ind på din Spiir-konto. Du kan benytte traditionel kodeord, pinkode, fingeraftryk eller FaceID.
Spiir tjener penge på at udbyde “motoren” bag bank-integrationerne i Spiir, Mastercard OB Services. Motoren er også kendt som Aiia. Spiir anbefaler desuden diverse services til medlemmer.
Mastercard er i dag 100% ejer Spiir.
Ja, du kan godt ændre i forbrugskategorierne. Se evt. den omfattende hjælpesektion på hjemmesiden.
Ja, det kan du godt. Du logger på ved at klikke på “Log på web version”, som du finder allernederst på hjemmesiden.