Robinhood introducerer tokeniserede aktier

Del

Tokeniserede aktier kan revolutionere investering

Tokeniserede aktier har set dagens lys! Robinhood, den amerikanske fintech-platform kendt for aktie- og kryptohandel, har i juli 2025 lanceret handel med tokeniserede aktier i Europa. Det betyder, at danske investorer nu har adgang til digitale token-versioner af over 200 amerikanske aktier og ETF’er via den populære investeringsplatform.

Vi går i denne artikel i dybden med hvad tokeniserede aktier er, og om det helt konkret er et brugbart alternativ til traditionelle aktier for danske investorer.

Robinhood er en amerikansk investeringsplatform med krypto og aktier

Investér i tokeniserede aktier uden kurtage

Robinhood henvender sig til de prisbevidste investorer. Prøv den hypede platform her.

Robinhood er klar med det nye koncept

Den fremadstormende investeringsplatform, Robinhood, er klar med denne banebrydende nye teknologi, som kan gå hen og blive det helt store indenfor investering. Disse aktietokens giver eksponering mod underliggende amerikanske aktiver, og du kan lige nu handle dem uden kurtage eller andre fordyrende tillæg. Tokeniserede aktier hos Robinhood giver dig stadig ret til at modtage udbytte, så rent økonomisk stilles du ikke dårligere end traditionelle aktier.

I skrivende stund kan tokeniserede aktier handles 24/5 – altså døgnet rundt mandag til fredag. Det vil sige også uden for de normale børsmarkeders åbningstider. Robinhood udtaler, at de sigter på at udvide handelstiderne endnu mere for på den måde, at gøre aktiehandel endnu mere tilgængelig.

Før Robinhood lancerede sine aktietokens, tilbød kryptobørsen Kraken faktisk allerede tokeniserede aktier (kaldet xStocks) via partneren Backed Finance. Disse tokens handles 24/5 og kan overføres til egen wallet, hvilket Robinhood endnu ikke tilbyder. Kryptobørsen Kraken giver altså brugerne fuld kontrol over deres tokens, men man har oplevet store prisafvigelser. I nogle tilfælde handles tokens til op mod 300 % over aktiens reelle værdi, hvilket viser, at markedet stadig er umodent og at der mangler likviditet. Robinhood spås langt bedre chancer for at ændre på dette.

Investeringsplatformen Robinhood markerede i øvrigt lanceringen ved at forære europæiske brugere tokens for i alt 1,5 mio. dollars i to store og hypede private firmaer; OpenAI og SpaceX. Hver bruger modtog ca. 5 dollars i gratis aktier, men dette tilbud er desværre udløbet nu.

Tokeniserede aktier kan i fremtiden måske udfordre den måde vi handler aktier på

Hvad er tokeniserede aktier?

Tokeniserede aktier er kort fortalt digitale tokens på en blockchain, der repræsenterer en ejerandel i en aktie – populært sagt en “aktie på blockchain”. Tokenisering betyder bl.a. at man omdanner et aktiv (i dette tilfælde en traditionel aktie) til en digital token på en delt digital hovedbog (blockchain).

Ligesom vi under NFT-bølgen for nogle år siden så digitale certifikater for ejerskab af kunstværker (hvis man kan kalde digitale aber det?), kan man med aktietokens få et kryptografisk bevis på ejerskab af et underliggende finansielt aktiv.

Fordelen ved at bruge blockchain til traditionelle aktier er bl.a., at transaktioner registreres i et sikkert og manipulationssikkert register, og at handel potentielt kan ske langt hurtigere og uden for traditionelle børsers åbningstider. Læg dertil at prisen er langt lavere end ved traditionel aktiehandel.

I princippet kan alt muligt mellem himmel og jord tokeniseres – fra kunst til ejendom – og aktietokens er et forsøg på at overføre princippet til værdipapirmarkedet. Det er vigtigt at forstå, at en tokeniseret aktie rent juridisk ikke er det samme som en almindelig aktie. Når du køber en tokeniseret aktie gennem Robinhood, køber du ikke selve aktien direkte. Du køber en digital afledt rettighed, der afspejler værdien af den pågældende aktie.

Robinhood oplyser, at de ligger inde med de underliggende aktier gennem et særligt holdingselskab, og at token-indehavere dermed indirekte har krav på en tilsvarende værdi. Dermed fungerer tokeniserede aktier lidt i stil med stablecoins, som også har en underliggende værdi.

Du får ingen klassiske aktionærrettigheder ved at eje en tokeniseret aktie. Du bliver f.eks. ikke registreret som aktionær i selskabet, og du har heller ikke stemmerettigheder på generalforsamlingen. Det overlever de fleste investorer jo nok.

I praksis fungerer tokeniserede aktier som syntetiske aktiver eller derivater, der giver priseksponering uden egentlig ejerskab af selskabet.

Den pris, en tokeniseret aktie handles til, bør ideelt set følge kursen på den “rigtige” aktie, men der kan forekomme afvigelser, da markedet for tokeniserede aktier kan være anderledes og mindre likvidt end det officielle aktiemarked. Der kan også opstå prisafvigelser grundet den langt længere åbningstid for handel.

Med Robinhoods løsning sker handel af disse tokens på en blockchain (til at begynde med Arbitrum-netværket) frem for en traditionel børs som f.eks. Nasdaq eller NYSE, og du kan som investor opbevare token-aktierne i en digital wallet i stedet for i et depot hos en bank eller på selve investeringsplatformen.

Selvom tokeniserede aktier i princippet kan opbevares i en personlig krypto-wallet, er det i skrivende stund ikke muligt hos Robinhood. Alle tokens skal opbevares på Robinhoods egen platform. Dog har Robinhood annonceret, at self-custody – altså muligheden for at overføre og opbevare tokens i egen wallet – vil blive lanceret snarest som en del af deres kommende blockchain-løsning.

Teknologien bag tokeniserede aktier giver dermed nye måder at eje og handle værdipapirer på, men det sker på nye vilkår, som adskiller sig markant fra det velkendte aktiemarked.

Køb OpenAI og SpaceX aktier

En af de mest opsigtsvækkende muligheder ved Robinhoods banebrydende tiltag er muligheden for at få fingrene i “aktier” i hypede private firmaer som OpenAI og SpaceX. Under normale omstændigheder kan menigmand ikke investere i sådanne virksomheder, da de ikke er børsnoterede. Kun velhavende akkrediterede investorer eller insidere får typisk adgang til at købe unoterede aktier i private selskaber, og amerikansk lov sætter strenge grænser for, hvem der må investere i dem.

Robinhood udnytter, at reglerne i Europa er mere lempelige på dette område end i USA. Derfor lanceres de tokeniserede aktier netop til europæiske kunder, hvilket åbner døren for danske retail-investorer som du og jeg, til at få indirekte eksponering mod spændende selskaber som OpenAI og SpaceX. Dette har indtil nu været helt lukket land for andre end professionelle investorer.

Robinhoods fremgangsmåde er som nævnt at udstede tokens, der repræsenterer en økonomisk andel i disse firmaer. For at kickstarte interessen gav Robinhood derfor et lille beløb (5 dollars) i form af tokeniserede OpenAI- og SpaceX-andele til ganske mange nye europæiske brugere, men dette tilbud løb desværre kun i en begrænset introduktionsperiode.

Idéen er, at hvis disse private firmaers værdi stiger, vil tokenets pris følge med, og investorerne kan dermed opnå en gevinst tilsvarende en aktiekursstigning. Vlad Tenev, Robinhoods flamboyante CEO, argumenterer for, at dette tiltag giver almindelige mennesker en chance for at være med i vækstrejsen fra start, i stedet for at kun venturekapital og millionærer høster gevinsterne, før selskaberne en dag eventuelt går på børsen. Dette er helt i tråd med Robinhoods mantra om at “demokratisere” investering.

OpenAI (selskabet bag ChatGPT) er vurderet til mange milliarder dollars, og Elon Musks SpaceX er ligeledes et af verdens mest værdifulde private firmaer. Hvis disse to selskaber en dag børsnoteres til skyhøje værdiansættelser, kan dem der kom tidligt ind via tokens, potentielt have opnået store afkast undervejs.

Alligevel skal du som investor være opmærksom på, at disse tokeniserede OpenAI- og SpaceX-aktier ikke gør dig til medejer af OpenAI eller SpaceX i traditionel forstand. OpenAI har faktisk direkte påpeget, at enhver overdragelse af deres aktier kræver firmaets godkendelse, og at de ikke har godkendt nogen overdragelse til Robinhood. Det er lidt spændende, hvor denne twist ender.

Med andre ord er Robinhoods “OpenAI-tokens” udstedt uden OpenAIs involvering eller accept. Tokens’ værdi afhænger derfor udelukkende af Robinhoods egen forpligtelse og markedets efterspørgsel, og ikke af en officiel aktiekurs fastsat af selskabet selv. Dette er også grunden til OpenAIs stærke advarsel om at “være forsigtig”, da vi er ude i lidt af en juridisk gråzone.

“Elon Musk har også været ude at sige, at han ikke mener, at tokeniserede OpenAI-aktier er helt efter bogen”

Hvis et firma som OpenAI slet ikke anerkender tokeniserede aktier som ejerandele, har man som token-holder i værste fald ingen retssikkerhed i forhold til selve selskabet. Man er afhængig af Robinhoods gøren og laden. Elon Musk har også været ude at sige, at han ikke mener, at tokeniserede OpenAI-aktier er helt efter bogen. Lidt kuriøst udtalte han sig ikke om SpaceX, som han jo selv ejer.

Myndighederne er også efterfølgende begyndt at interessere sig for sagen. Robinhoods europæiske virksomhed er under tilsyn af centralbanken i Litauen, og netop den litauiske finanstilsynsmyndighed har bedt Robinhood om en forklaring på OpenAI- og SpaceX-tokens’ struktur og om kundernes adgang til information omkring produkterne.

EUs tilsyn skal jo sikre, at det er tydeligt for forbrugerne, hvad de køber, og om det overholder reglerne. Der kan nemlig være juridiske knaster i forhold til netop OpenAI og SpaceX. I USA ville direkte salg af OpenAI- og SpaceX-aktier til ikke-akkrediterede investorer nemlig bryde loven. Selvom Robinhood argumenterer for, at tokens kun er derivater og derfor omgår reglerne, er den hårfine skelnen i den grad til debat.

Summa summarum, så er muligheden for at købe OpenAI- og SpaceX-aktier ganske fristende, men du skal være opmærksom på, at vi i skrivende stund har med lidt af en varm kartoffel at gøre.

Robinhood handles i øvrigt selv på både Nasdaq-børsen (Ticker: HOOD) og som tokeniseret aktie på deres egen platform.

Fordele og ulemper ved tokeniserede aktier

Som altid med et nyt koncept eller en ny teknologi er der både fordele og ulemper. Vi gennemgår her de mest oplagte fordele og ulemper.

Fordele

  • Adgang til specielle investeringer – Almindelige investorer som du og jeg får adgang til at investere i virksomheder, der ellers er lukkede for offentligheden. Man kan nu (indirekte) investere i unoterede vækstvirksomheder som f.eks. OpenAI og SpaceX, hvilket potentielt giver mulighed for at høste de store gevinster, som ellers historisk er tilfaldet de velhavende “first movers”. Denne demokratisering af investering er et af Robinhoods hovedargumenter for tokeniserede aktier.
  • Udvidede åbningstider – Eftersom tokeniserede aktier kører på blockchain, kan de handles uden for børsernes normale åbningstider. Robinhood tillader handel 24 timer i døgnet, 5 dage om ugen (populært kaldet 24/5). Dette er en væsentlig udvidelse i forhold til traditionelle aktiemarkeder. Investorerne er ikke længere afhængige af om Nasdaq- eller NYSE-børsen har åbent. Man kan handle når som helst, og det øger naturligvis fleksibiliteten. Den decentraliserede infrastruktur betyder også, at så længe blockchain-netværket kører, kan handler gennemføres uden forsinkelse fra centraliserede børser eller “clearing-huse”.
  • Ingen kurtage – kun valutaveksling – En væsentlig fordel ved at handle tokeniserede aktier hos Robinhood er, at det sker uden kurtage og handelsgebyrer. Robinhood opkræver ingen kurtage for køb eller salg af disse tokens – hverken i form af provision, depotgebyrer, spread eller skjulte tillæg. Det gør det særligt attraktivt for investorer med mindre beløb, da man undgår, at handelsomkostninger spiser en stor del af afkastet. Robinhood oplyser, at de udelukkende tjener penge på valutaveksling, når danske eller europæiske kunder veksler fra kroner / euro til dollar i forbindelse med handler. Valutavekslingsgebyret er 0,1% og dertil skal du også forvente et mindre valutaspread. Der er altså ingen gebyrer knyttet direkte til selve værdipapiret, hvilket gør det til en meget omkostningseffektiv måde at handle eksponering mod både børsnoterede og unoterede aktier på.
  • Ingen depotbinding og direkte kontrol – Traditionelle aktier ligger typisk i et depot hos en bank eller hos selve investeringsplatformen, men tokeniserede aktier kan opbevares direkte i ens egen krypto-wallet. Det giver dig som investor større kontrol. Skulle Robinhoods platform få tekniske problemer eller gå ned i en hektisk periode, vil du i princippet stadig kunne handle dine token-aktier via alternative kanaler, da du selv har adgang til de digitale tokens. Man er ikke på samme måde låst til én investeringsplatform. At have selve “aktien” som en token i egen wallet (kommer ganske snart ifølge Robinhood) kan også give nye muligheder. F.eks. kan du overføre eller sælge den til en anden køber udenom en traditionel børs.
  • Brøkaktier og mindre beløb – Tokenisering gør det nemt at eje brøkdele af dyre aktier. Hvis en SpaceX-aktie f.eks. vurderes til at være hundedyr, kan du via tokens f.eks. købe for blot 100 kr. og dermed få en mindre andel. Det sænker barrieren for at være med. Dermed kan man godt sige, at dette koncept især kan gavne nye investorer eller dem med færre midler at rutte med.
  • Integration med DeFi – Fordi aktierne “lever” på en blockchain, åbner det for at vi kan bruge dem i decentraliserede finansielle tjenester. Man kan sagtens forestille sig, at vi fremover vil kunne stille vores aktietokens som sikkerhed for lån eller tjene renteindtægter ved at “stake” dem. Det traditionelle aktiemarked har ikke sådanne muligheder. Robinhood planlægger at understøtte staking og andre krypto-funktioner via deres app, hvilket i sagens natur kan give ekstra muligheder for afkast ud over kursgevinster. Kort sagt bidrager tokenisering med innovation og fleksibilitet i en ret statisk og konservativ investeringsverden.

Ulemper

  • Ingen investorrettigheder – Når du ejer en tokeniseret aktie, har du ikke de rettigheder, som rigtige aktionærer har. Du får ingen stemmeret på generalforsamlinger, og du kan ikke gøre krav på udbytte direkte fra selskabet. Robinhood har godt nok lovet at videregive eventuelle udbytter fra de underliggende aktier til token-indehaverne, men det beror helt på investeringsplatformens egen vilje. Der findes ingen lovsikret garanti for dig som token-holder, at du får samme behandling som en rigtig aktionær. Du er i praksis ikke medejer af virksomheden, men blot kreditor med et finansielt instrument i hånden.
  • Komplekst produkt – Tokeniserede aktier er derivater, hvilket betyder, at der altid er en modpart (her Robinhood), som garanterer værdien. Du stoler på, at Robinhood faktisk har de underliggende aktier liggende og vil indløse tokenet til virkelig værdi, når du sælger. Skulle Robinhood vende bugen i vejret – f.eks. ved konkurs – risikerer token-indehavere at stå tilbage uden noget, da de ikke ejer aktierne direkte. Det er med andre ord komplekse værdipapirer, hvor du påtager dig en kreditrisiko mod udstederen. Du skal derfor nok ikke købe tokeniserede aktier fra platforme du ikke har tillid til.
  • Uafprøvet regulering og tilsyn – Tokeniserede aktier befinder sig i en juridisk gråzone. Europæiske tilsynsmyndigheder undersøger allerede lovligheden og informationsniveauet omkring især de unoterede tokens (OpenAI og SpaceX). Der eksisterer endnu ikke klare regler for aktietokens, og det kan betyde, at reglerne pludselig strammes eller at produktet ændres, efter du har investeret. Som forbruger har du ikke samme beskyttelse som på det regulære aktiemarked, hvor investorbeskyttelsesordninger og strenge krav om transparens giver en vis tryghed. I Danmark er vi vant til, at investorbeskyttelsen er høj. Herhjemme opererer vi med et setup, hvor beskyttelsen er mere klar. Skulle der opstå en tvist med Robinhood, vil den sandsynligvis skulle håndteres i udlandet (Litauen/EU-niveau) og ikke af det danske Finanstilsyn.
  • Mangelfuld information om selskaberne – Når du køber en tokeniseret aktie i f.eks. OpenAI, har du langt mindre information til rådighed, end hvis du købte en børsnoteret aktie. Offentligt handlede selskaber er underlagt krav om løbende at offentliggøre regnskaber, selskabsmeddelelser, risikofaktorer m.m. Private firmaer som OpenAI behøver derimod kun at dele begrænset finansiel information, og de gør det ofte slet ikke offentligt. Robinhoods dokumentation for tokeniserede aktier henviser primært til børsnoterede selskabers offentlige indberetninger, og har ikke tilsvarende oplysninger for de private firmaer. Det betyder, at du som investor navigerer en anelse blindt i forhold til nøgletal og indsigt i virksomheden. Du køber stort set udelukkende på hype, og hvad du nu kan læse i medierne, når der er tale om unoterede tokens.
  • Kurs og likviditet kan afvige – Ideelt skal prisen på den tokeniserede aktie følge den virkelige akties værdudvikling, men i praksis kan der opstå et mismatch. Især for de unoterede selskaber findes der ikke en officiel markedspris. Værdien af f.eks. OpenAI-“aktien” vil blive bestemt af udbud/efterspørgsel blandt token-handlerne og de seneste kendte værdiansættelser, men uden en børsnoteret referenceramme kan prisen svinge voldsomt. Selv for tokeniserede udgaver af Apple eller Tesla (særdeles likvide og børsnoterede aktier) kan der i perioder opstå forskelle, hvis ikke mekanismerne holder dem i sync. Flere eksperter advarer om, at tokens ikke nødvendigvis korrelerer præcist med det underliggende aktivs pris. Lav likviditet eller markedsmanipulation i token-markedet kan føre til udsving, og arbitragehandel mellem token-prisen og den faktiske aktiekurs vil udnyttes af professionelle aktører. Kort sagt er der et ekstra lag af usikkerhed omkring prisdannelsen.
  • Uklare skatteregler – Selvom teknologien bag tokeniserede aktier er ny, gælder de gamle skatteregler stadig. Som dansk investor skal du derfor betale skat af dine gevinster – også på tokeniserede aktier. Udfordringen er, at da Robinhood opererer via udlandet, indberetter de ikke automatisk til SKAT. Det vil sige, at du selv har ansvaret for at holde styr på dine køb og salg og sørge for korrekt at oplyse dem på selvangivelsen på skat.dk. Hvordan gevinsterne præcist beskattes vil afhænge af den juridiske klassificering (om det betragtes som aktieindkomst eller anden kapitalindkomst). Indtil der kommer klar vejledning fra SKAT, bør du spørge din revisor eller henvende dig til SKAT for at sikre, at du betaler den korrekte skat af eventuelle gevinster. Kort sagt: Nye produkter fritager ikke for gamle forpligtelser – også her skal du gøre dit hjemmearbejde.
  • Ingen dækning fra Garantiformuen – En væsentlig ulempe for danske investorer er, at Robinhoods platform ikke er omfattet af den danske Garantiformue – også kendt som Investorbeskyttelsesordningen. Denne ordning dækker op til 100.000 EUR pr. investor i tilfælde af, at en investeringsplatform som f.eks. Nordnet eller Saxo Bank går konkurs og ikke kan levere dine værdipapirer eller penge tilbage. Fordi Robinhood opererer gennem sin europæiske enhed i Litauen, er deres dækning underlagt litauisk (og ikke dansk) lovgivning, og Garantiformuen gælder derfor ikke. Det betyder, at skulle Robinhood eller den virksomhed, der opbevarer de underliggende aktier, gå konkurs, står du som investor uden grundlæggende dækning. Dette øger naturligvis risikoen markant i forhold til at handle gennem regulerede børsmæglere i Danmark, hvor investorbeskyttelsen er højere og bedre indarbejdet i det finansielle økosystem.

FAQ

Kan jeg stadig modtage gratis OpenAI/SpaceX-tokens?

Nej, kampagnen fra investeringsplatformen Robinhood er afsluttet d. 7. juli 2025.

Hvad vil det sige, at Robinhood tilbyder tokeniserede aktier?

Det betyder, at Robinhood giver dig mulighed for at købe og sælge digitale tokens, der repræsenterer aktier i bestemte virksomheder eller fonde. Disse tokens er bygget på blockchain-teknologi og afspejler værdien af den underliggende aktie. Du kan dermed få eksponering mod aktier som f.eks. Apple, Tesla, Microsoft, NVIDIA – eller endda private firmaer som OpenAI og SpaceX via Robinhood, uden at eje den traditionelle aktie gennem en børs.

Er en tokeniseret aktie det samme som en almindelig aktie?

Nej, det er det langtfra. En tokeniseret aktie giver ikke de samme rettigheder som en almindelig aktie. Du får ingen stemmerettigheder eller direkte ejerskab i selskabet. Tokenet er snarere et finansielt instrument (et derivat), der følger aktiens pris. Robinhoods token-koncept er baseret på, at de holder de rigtige aktier i baggrunden via en tredjepart (SPV), mens du holder et digitalt bevis på værdien. Det ligner mere en CFD eller en futures-kontrakt end en traditionel aktie.

Hvordan kan jeg købe OpenAI aktier?

Du kan få eksponering mod OpenAI aktier ved at købe tokeniserede ejerandele gennem Robinhoods europæiske platform. Disse aktier er ikke almindelige børsnoterede aktier, men såkaldte OpenAI tokens – altså digitale aktiver, som Robinhood udsteder via en særlig konstruktion kaldet en SPV (special purpose vehicle). I praksis betyder det, at Robinhood indirekte ejer en andel i OpenAI og giver dig mulighed for at købe et token, som repræsenterer en brøkdel af denne ejerandel. Tokenet handles ligesom kryptovaluta og kan købes direkte i Robinhoods app.
Det er vigtigt at forstå, at OpenAI ikke selv har godkendt eller anerkendt disse tokens. De advarer tværtimod om, at disse tokens ikke er det samme som egentlige OpenAI-aktier. Du bliver ikke registreret som aktionær i OpenAI og har hverken stemmerettigheder eller direkte ejerstatus. Du får blot en finansiel eksponering mod selskabets værdi, så længe Robinhood opretholder deres forpligtelser. Det er derfor afgørende at forstå, at du køber et Robinhood-produkt og ikke en officiel OpenAI-aktie.

Hvordan kan jeg købe SpaceX aktier?

For at få eksponering mod SpaceX aktier kan du benytte Robinhoods europæiske platform, hvor virksomheden tilbyder tokeniserede versioner af aktien. Disse SpaceX tokens er digitale aktiver, som er skabt ved, at Robinhood indirekte ejer aktier i SpaceX via en SPV (special purpose vehicle), og giver dig mulighed for at købe en tokeniseret andel heraf. Du kan købe disse tokens hos Robinhood.
Bemærk dog, at SpaceX ikke offentligt har godkendt Robinhoods udstedelse af tokens. Det betyder, at du som investor ikke bliver juridisk registreret som aktionær i SpaceX, og du får hverken stemmeret eller adgang til generalforsamlinger. Tokenet giver dig blot mulighed for at få en økonomisk eksponering mod SpaceX’ vurderede værdi – uden den fulde juridiske og finansielle sikkerhed, som rigtige aktier normalt indebærer. Det er derfor vigtigt at betragte SpaceX tokens som et finansielt produkt, og ikke som aktier i traditionel forstand.

Hvordan beskattes gevinster fra tokeniserede aktier i Danmark?

Gevinster på tokeniserede aktier er skattepligtige i Danmark. Der findes endnu ingen særskilt beskatningskategori for aktietokens. Derfor afhænger beskatningen af, hvordan de klassificeres af SKAT. Børsnoterede aktier beskattes typisk som aktieindkomst, mens kryptoaktiver ofte beskattes som anden kapitalindkomst. Det er muligt, at tokeniserede aktier kan blive sidestillet med almindelige aktier skattemæssigt, men indtil videre skal du selv indberette dine gevinster og tab. Da handlen foregår via en udenlandsk platform (Robinhood Europe i Litauen), indrapporteres handlerne ikke automatisk til SKAT, så du har selv ansvaret. Det anbefales, at du rådfører dig med en revisor eller tager kontakt til SKAT, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal oplyse det på årsopgørelsen.

Hvor sikkert er det at investere i tokeniserede aktier som dansk investor?

Investering i tokeniserede aktier indebærer ekstra risici. Produktet er nyt og befinder sig i et område, der endnu ikke er fuldt reguleret. Selvom Robinhoods europæiske aktiviteter er under EU-tilsyn (Litauens finanstilsyn), er der usikkerhed om, hvordan konflikter eller problemer vil blive håndteret. Du er ikke beskyttet af den danske Formuegaranti-ordning, som du ville være gennem en dansk bank for traditionelle værdipapirer. Myndighederne i EU har allerede stillet kritiske spørgsmål til Robinhood for at sikre, at kunderne forstår hvad de køber. Som dansk investor bør du være bevidst om, at du bevæger dig uden for den sædvanlige beskyttelse. Hvis Robinhood eller deres SPV (enheden der holder de fysiske aktier) skulle få problemer, kan det påvirke dine investeringer, og dine muligheder for hjælp eller kompensation kan være begrænsede. Kort sagt: Spred dine risici, investér kun penge du kan tåle at tabe, og følg udviklingen tæt, hvis du vælger at prøve kræfter med tokeniserede aktier.

Kan tokeniserede aktier påvirke fremtiden for investering?

Det er der ingen tvivl om, at de kan. Mange ser tokeniserede værdipapirer som næste skridt i finansverdenens evolution. Idéen om at gøre alle mulige aktiver tilgængelige 24/7 globalt via blockchain har momentum. Både store banker og nye fintech-aktører arbejder på at gøre det muligt. Robinhoods lancering kan ses som et eksperiment, der skal teste efterspørgslen og de praktiske aspekter. Hvis det lykkes at kombinere det bedste fra kryptoverdenen (lav pris, hurtighed og tilgængelighed) med det traditionelle aktiemarkeds troværdighed, kan vi se en fremtid, hvor begrebet “børsens åbningstider” udfases, og hvor flere får adgang til investering. Omvendt kan udfordringer som f.eks. hackerangreb, regulatoriske indgreb eller lav interesse bremse udviklingen. Lige nu er det for tidligt at sige, om tokeniserede aktier bliver hvermandseje, men interessen fra både Robinhood og ganske store konkurrenter signalerer, at der er et potentiale, man ikke kan ignorere. For investorer gælder det om at følge med og være kritisk.

Hvad koster det at handle tokeniserede aktier hos Robinhood?

En af Robinhoods store fordele er, at handel med tokeniserede aktier sker helt uden kurtage eller handelsgebyrer. Du kan købe og sælge disse tokens gratis via deres platform, uanset om du investerer for små eller store penge. Der er ingen kurtage for køb eller salg, ingen depotomkostninger og ingen skjulte tillæg – altså en markant kontrast til traditionelle handelsplatforme. Robinhood oplyser, at de udelukkende tjener penge på valutaveksling, når du veksler fra danske kroner / euro til amerikanske dollars i forbindelse med handlen. Valutavekslingsgebyret er 0,1% og dertil skal du også forvente et mindre valutaspread. Der er ingen gebyrer knyttet til selve aktietokenet. Dette gør det meget billigt særligt for investorer, der handler ofte eller med mindre beløb. Dog bør du som dansk investor være opmærksom på, at valutarisiko og formentlig også skattepligten stadig kan påvirke dit reelle afkast. Som med alle forretningsmodeller kan vilkårene ændre sig fremover, men her og nu tilbyder Robinhood en meget konkurrencedygtig og gennemskuelig prisstruktur, hvor du kun betaler via valutavekslingen.

Kan man købe danske tokeniserede aktier?

Nej, det er i øjeblikket ikke muligt at købe danske tokeniserede aktier via Robinhood eller lignende internationale platforme. De tokeniserede aktier, der udbydes, omfatter primært amerikanske selskaber og enkelte globale ETF’er. Ingen danske virksomheder som f.eks. Novo Nordisk, Ørsted eller Mærsk er tilgængelige i tokeniseret form. Det skyldes både manglende efterspørgsel, teknisk integration og juridiske begrænsninger. Det kan dog ændre sig i fremtiden, hvis teknologien og markedet modnes.

Kan man i fremtiden købe tokeniserede unoterede aktier?

Måske. En af de mest spændende muligheder ved tokeniserede aktier er, at de potentielt kan åbne for investering i private (unoterede) selskaber, som normalt er helt lukkede for almindelige investorer. Det kunne f.eks. være danske virksomheder som LEGO, Bestseller, Too Good To Go, ECCO og Aller, der i dag ikke er børsnoteret. Hvis teknologien og reguleringen udvikler sig, og virksomhederne selv ønsker det, kan man forestille sig, at ejerskabsandele i sådanne firmaer en dag bliver tilgængelige i tokeniseret form uden en traditionel børsnotering. Det kræver dog både juridiske ændringer og vilje fra selskabernes side, så det er ikke noget, man skal regne med på kort sigt.

DISCLAIMER

Investering indebærer risiko, og værdien af dine investeringer kan både stige og falde. Der er ingen garanti for, at du får det investerede beløb tilbage. Omtale af konkrete værdipapirer, investeringer eller strategier udgør ikke en anbefaling, opfordring eller rådgivning om køb eller salg. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige resultater.

Vi bestræber os på at levere korrekte og opdaterede oplysninger, men der tages forbehold for fejl, mangler samt ændringer i markedsforhold, der kan påvirke informationernes aktualitet.

Bemærk, at denne hjemmeside er reklamefinansieret, og nogle af vores artikler indeholder annoncelinks. Det betyder, at vi kan modtage en kommission, hvis du foretager et køb eller en investering via disse links. Dette påvirker dog ikke vores vurderinger eller redaktionelle indhold.

Brug af informationer på denne hjemmeside sker på eget ansvar. Vi anbefaler, at du søger uafhængig finansiel rådgivning, før du træffer investeringsbeslutninger.

Chris Dahl
Chris Dahl
Chris er stifter af money.dk og brænder for privatøkonomi og investering. Han har i mange år interesseret sig for, hvordan man får mest muligt ud af sine penge - både gennem smarte sparetips og investeringer. Til daglig arbejder han med digital markedsføring. Favoritaktier lige nu: NKT (NKT), Nu Holdings Ltd. (NU) og Amazon.com, Inc. (AMZN).

Læs mere

Flere emner