AI, AR, fremtiden og de mennskelige relationer
I første afsnit af Huge Conversations, en ny podcastserie fra tech-journalist Cleo Abram, får vi et sjældent indblik i hvad en af verdens mest magtfulde beslutningstagere, Mark Zuckerberg, tænker om fremtiden. Som CEO for Meta, moderselskabet bag Facebook, Instagram, WhatsApp og ikke mindst deres ambitiøse satsning på metaverset og kunstig intelligens, sidder han i førersædet, når det gælder den digitale fremtid.
Men hvad er det egentlig for en fremtid, Mark Zuckerberg og Meta prøver at bygge? Den teknologiske udvikling fylder naturligvis meget i Zucks rolle som frontfigur i Silicon Valley, men han kommer også omkring konsekvenser for de menneskelige relationer ift. alle de nye devices.
Fra Tony Stark-briller til ny måde at interagere på
Det næste ambitiøse produkt fra Meta er AR- og AI-brillerne Orion. De blev lanceret i slutningen af 2024, og de er udgangspunktet i samtalen om AR og AI. Augmented reality (AR) har været en varm kartoffel i flere år, men ingen har for alvor formået at knække koden. I hvert fald ikke kommercielt.
Orion-brillerne er ikke bare endnu en tech-gadget ifølge Zuckerberg. De er et forsøg på at genopfinde måden, vi interagerer med verden på. I stedet for at kigge ned i vores telefoner, skal vi kigge ud og se digitale lag oven på virkeligheden selv. Ifølge Zuckerberg handler det ikke om at forsvinde ind i teknologien, men om at bringe den ud i det åbne og gøre den usynlig. Her viser Zuckerberg sig som både ingeniør og filosof. Han tror ikke, vi flygter fra virkeligheden. Han tror i stedet, at vi udvider den. Men han anerkender også, at det er let at fare vild, og at forbindelsen mellem mennesker – det at føle sig forbundne – stadig er det vigtigste mål.
“Det lyder futuristisk, men Meta er allerede i gang med at bygge det: Fra AI-drevne samtalepartnere til oversættelsesteknologi i realtid og realistiske 3D-avatarer”
Han sammenligner visionen med science fiction – ikke mindst kultserien Star Trek, hvor karakterer som f.eks. Jean-Luc Picard og co. kommunikerer gnidningsfrit ved hjælp af universelle oversættere og hologrammer. Det lyder futuristisk, men Meta er allerede i gang med at bygge det: Fra AI-drevne samtalepartnere til oversættelsesteknologi i realtid og realistiske 3D-avatarer. Når du har brillerne på, kan du se hologrammer og benytte flere af de funktioner, der har gjort en smartphone til et uundværligt element for mange – dvs. brillen har både højttaler, mikrofon og kamera.
Orion-brillerne ligner nogenlunde rigtige briller. De er dog pænt nørdet aka. Clark Kent, men det er trods alt et stort skridt på vejen til ikke at føle sig som en tosse. De adskiller sig dermed markant fra flere af de andre AR-briller/headsets på markedet – dvs. Apples Vision Pro, Meta Quest, Snapchat Spectacles, og til dels deres egne Rayban Meta-briller.

Målet er at skabe noget der er tilgængelig for alle
Målet er ikke at skabe det mest avancerede udstyr i verden. Det er at bygge noget som vil være relevant for flest mulige mennesker. Og ikke mindst noget som kan kaperes prismæssigt. Denne tilgang er markant anderledes end for mange af de andre headseats på markedet. De bliver mere og mere avancerede i takt med at man kan proppe mere og mere teknik ind i dem. Og måske på bekostning af elementer som nærvær, brugsnytte og pris.
Fokus på tilstedeværelse og personlige relationer
Zuck mener at denne device giver en helt anden form for nærvær og tilstedeværelse, når folk interagerer i modsætning til mange af de andre AR-devices. Folk føler, at de interagerer med hinanden, og ikke blot træder ind i et andet univers. “Deep sense of social presence” er det helt store mål med hvad de er ved at bygge nu.
Personliggjort AI er et andet helt store fokusområde. Kunstig intelligens vil gøre disse devices klogere og klogere hele tiden, og det er et markant skifte fra hvordan det har været.
Brillerne er naturligvis placeret midt i ansigtet, og dermed meget tæt på to meget centrale sanser: Synet og hørelsen. Zuck fortæller, at derfor ser han brillerne som den ideelle device i modsætning til devices på andre steder af kroppen.
Der er teknologiske grænser – for nu…
Cleo Abram spørger ind til hvordan fysisk tilstedeværelse og menneskelig kontakt vil ændre sig i fremtiden. Orion-brillerne vil for første gang tilbyde en realistisk form for tilstedeværelse, og det vil i sig selv være bedre end hidtidige versioner. Der er dog sanser, som ikke umiddelbart kan tilgodeses – feks. lugtesansen. Zuck mener dog, at lugtesansen som udgangspunkt er mindre vigtig ift. at skabe minder. Derfor vil vi ikke se nogen devices kunne løse den udfordring de næste mange år. Trods alt.
Personlige relationer er udfordret i den digitale tidsalder
Cleo fortæller at en amerikaner i gennemsnit har færre rigtige venner i dag end for 15 år siden. Derudover bruger folk langt mindre tid blandt andre mennesker end tidligere. Hvordan får vi ændret den udvikling – og vil de mange kunstige måder at socialisere på ændre noget? Zuck forklarer, at ovenstående device ikke vil – og ej forsøger på – at erstatte fysisk interaktion. Der er i forvejen markante udfordringer med at få folk til at socialisere.
Hvad med børnene?
Hvor går grænsen for hvad der kan henholdsvis hjælpe eller skabe flere problemer for børn? Der er hele aspektet med læring. Det at lære giver typisk selvtillid når det lykkes, så vi kan ikke tage alle aspekter væk fra læringen. Zuck fortæller, at han bl.a. ser det som vigtigt, at folk lærer at kode selv om diverse værktøjer nu og i fremtiden vil være langt bedre til det. Dette fordi det giver folk mulighed for at tænke kreativt og tænke over tingene.
Som forælder er det yderst vigtigt, at man gør sig nogle overvejelser over hvad man gerne vil lære sine børn – uagtet disse devices. Sprog er et af de mest oplagte steder at begynde, da vi snart kan oversætte real-time via devices. Hvad sker der så med læringen? Kan det så overhovedet betale sig at lære et fremmedsprog?
Generativ AI ændrer sociale medier i disse år
Cleo spørger ind til hvordan generativ AI ændrer de sociale medier. I dag findes der AI-genereret billeder, tekst og sågar AI-influencere. Hvad vil fremtiden byde på? Zuck forklarer, at halvdelen af al interaktion på SoMe allerede sker udenfor ens eget netværk. Folk interagerer ikke så meget med deres venner som tidligere, men i højere grad med skabere af indhold.
Kunstig intelligens vil i den grad accellerere denne udvikling ifølge Zuck. Han mener, at folk vil benytte de nye værktøjer til at skabe mere indhold. Indholdet vil formentlig blive meget bedre end nu, da værktøjerne kan hjælpe folk med at optage, redigere og skabe indhold som man ikke kunne tidligere. Der vil dog også blive skabt 100% AI-genereret indhold personliggjort til den enkelte, så på indholdsfronten kan vi se frem til meget mere og bedre indhold.
Det store spørgsmål for Zuck
Hvad er det vigtigste spørgsmål lige nu? Mod slutningen vender Cleo samtalen mod det personlige: Hvad er det største, ubesvarede spørgsmål, Zuckerberg selv går rundt med? Her bryder han lidt ud af rollen som visionær leder og bliver et menneske med tvivl.
Zuck fortæller, at han tænker en del over hvor grænsen ligger for hvad AI kan gøre. Sprogmodellerne bliver mere og mere avancerede, og de trænes på langt mere data end tidligere. Men er der en grænse for Meta LLama og de andre sprogmodeller? Zuck satser på at udviklingen for nu kan blive ved med at forbedre sig hele tiden, men der er ingen garantier for, at man på kort sigt ikke vil se nogle begrænsninger.
Svaret er lidt i linje med hvad investorerne ofte bekymrer sig over ift. Big Tech-selskaberne. Hvornår bliver AI en commodity som er svær at monetisere? Hvor længe driver efterspørgslen på hurtige chips fra f.eks. NVIDIA væksten? Og ikke mindst hvornår følger bundlinjen med de massive milliardinvesteringer, som især hyperscaler-selskaberne har gjort?