Sådan kan du få eksponering mod krypto
Kryptovaluta er blevet en integreret del af det globale investeringslandskab. For mange investorer virker det dog stadig enten besværligt eller usikkert at købe og opbevare digitale aktiver som Bitcoin og Ethereum.
Heldigvis findes der en række alternativer, der giver eksponering mod kryptomarkedet – uden at du nødvendigvis selv skal eje kryptovaluta. Flere produkter giver dig en genvej til eksponering imod krypto, og dem får du i denne artikel et overblik over.

Det tager blot en håndfuld minutter, og så er du er i gang med at investere hos Saxo Bank.
1: Køb kryptovaluta på en kryptobørs
Den nemmeste måde at få eksponering mod kryptovaluta er fortsat at købe den direkte.
Det kan du gøre via handelsplatforme som Coinbase, Firi og andre børser, der tilbyder adgang til en bred vifte af kryptovalutaer
Fordele
- Direkte ejerskab giver dig fuld kontrol
- Mulighed for at benytte kryptovalutaen til staking eller betaling
- Du betaler ikke forvaltnings- eller succes-gebyr.
Ulemper
- Kræver sikker opbevaring
- Høj volatilitet
- Du skal bruge lidt tid til at sætte dig ind i krypto
- Beskattes som personlig indkomst (ved realiseret gevinst) – dvs. højeste skattesats af alle.
De fleste der har prøvet at købe krypto via en børs, ved, at læringskurven kan være stejl. Man skal sætte sig ind i, hvordan købsprocessen fungerer, hvilke gebyrer der er forbundet med handlen, og hvordan kryptovalutaen skal opbevares.
Opbevaringen kan dog gøres enkel, hvis du vælger en børs, der tilbyder at opbevare dine aktiver for dig. Når kryptovalutaen ligger på børsen, opbevares den sikkert af platformen – men husk, at du i så fald ikke har fuld kontrol over dine private nøgler.
Den nordiske kryptobørs Firi er et godt bud, hvis du gerne vil tages i hånden og handle krypto første gang. Det kan også være en god idé at holde dig til de største kryptovalutaer, hvis du er helt ny i gamet. Det er simpelthen for risikabelt, at investere i alle de mindre kryptovaluta. Fem store og likvide kryptovaluta:
- Bitcoin
- Ethereum
- Tether
- XRP
- Solana

2: ETF’er med kryptofokus
ETF’er (Exchange Traded Funds) giver dig muligheden for at investere i kryptomarkedet på en reguleret børs.
Nogle ETF’er investerer i blockchain- og kryptovirksomheder. Forskellen på at investere i kryptovaluta og selskaberne som man finder i spacet, er markant. Du skal derfor først gøre op med dig selv hvad du ønsker og hvordan din kryptoeksponering skal være.
Tre ETF’er med fokus på krypto-spacet:
- VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF (DAVV)
- Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF (BNXG)
- Global X Blockchain UCITS ETF (BLCH)
VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF (DAVV) er en ETF, som har investeret i en række fremtrædende virksomheder indenfor krypto og blockchain-segmentet. Du finder bl.a. Strategy (tidl. MicroStrategy), Coinbase, Block (tidl. Square), Marathon Digital og Galaxy Digital Holdings Ltd. i blandt de største investeringer.
- Skattestatus: På positivlisten
- Omkostninger: 0,65 % årligt
- Udbyttepolitik: Akkumulerende
- Beskatning: Aktieindkomst efter lagerprincippet
- Kan købes på alle aktieplatforme.
Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF (BNXG) er en ETF, som investerer i blockchain-segmentet. Dette inkluderer virksomheder inden for kryptomining, betalingssystemer og teknologiløsninger relateret til blockchain. ETF’ens største positioner tæller bl.a. Galaxy Digital Holdings Ltd., Strategy, Coinbase, TSMC og Metaplanet.
- Skattestatus: På positivlisten
- Omkostninger: 0,65 % årligt
- Udbyttepolitik: Akkumulerende
- Beskatning: Aktieindkomst efter lagerprincippet
- Kan købes på alle aktieplatforme.
Global X Blockchain UCITS ETF (BLCH) er en ETF med fokus på globale selskaber indenfor blockchain og krypto. De har en lidt lavere omkostningsgrad end de to ovenstående ETF’er, men forskellen er dog ikke noget markant. Blandt positionerne finder vi lige nu bl.a. Coinbase, Core Scientific, Robinhood, Applied Digital og NVIDIA.
- Skattestatus: På positivlisten
- Omkostninger: 0,50 % årligt
- Udbyttepolitik: Akkumulerende
- Beskatning: Aktieindkomst efter lagerprincippet
- Kan købes på alle aktieplatforme.
Der er generelt et stort udvalg af ETF’er med fokus på krypto-spacet. Du kan med fordel tjekke de mest populære, se hvilken performance de tidligere har haft, og se om de er på positivlisten. Med disse ETF’er er du i hvert fald eksponeret imod en sektor, som mange investorer ser som en megatrend.
Tre yderligere ETF’er du kan tjekke ud:
- iShares Blockchain Technology UCITS ETF USD (BLKC)
- WisdomTree Blockchain UCITS ETF USD (WBLK)
- Franklin AI, Metaverse and Blockchain UCITS ETF USD Acc (METE)
Hvis du har fulgt med blandt markedets krypto-aktier, ved du at mange af dem inddirekte følger valutaernes udvikling. F.eks. er der en meget stor korrelation mellem kursen på Coinbase-aktien og kryptovalutaerne.
3: Spot krypto ETP’er – direkte eksponering mod kryptovaluta i børsnoteret form
Spot krypto ETP’er (Exchange Traded Products) gør det muligt at investere direkte i prisen på kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum og andre uden at eje dem selv. Produkterne er fysisk understøttede, hvilket betyder, at udstederen køber og opbevarer de pågældende kryptovalutaer på vegne af dig som investor. Når kryptopriserne stiger eller falder, følger ETP’ernes værdi med.
I praksis fungerer disse ETP’er meget lig spot ETF’er. Den væsentligste forskel er teknisk: I Europa tillader UCITS-reglerne ikke, at ETF’er investerer direkte i kryptovaluta. Derfor anvendes betegnelsen ETP. For investorerne er oplevelsen dog den samme – nem adgang via børsen, reguleret produkt og tæt prissporing.
Du kan godt sige at hvor du i ovenstående ETF’er får god diversifikation imod selskaberne indenfor krypto, tager du med en krypto ETP skridtet videre, og kommer meget tæt på kryptovalutaernes udvikling.
Fordele
- Direkte eksponering mod kryptovalutaer med tæt priskorrelation
- Ingen behov for wallets eller kryptobørser
- Handles nemt via platforme som Saxo Bank og Nordnet
- Reguleret produkt med gennemsigtighed omkring opbevaring
Ulemper
- Ingen direkte ejerskab af kryptovaluta
- Modpartsrisiko, da udstederen opbevarer aktiverne
- Valutarisiko, hvis ETP’en er denomineret i USD eller EUR (hvilket den altid er)
- Beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet (typisk mere fordelagtigt end personlig indkomst, men mindre fordelagtigt end aktieindkomst.
Tre krypto spot ETP’er:
- iShares Bitcoin ETP (IB1T)
- Invesco Physical Bitcoin ETP (BTIC)
- WisdomTree Physical Ethereum (ETHW)
iShares Bitcoin ETP (IB1T) er en ETP fra BlackRock, der giver eksponering mod Bitcoin. Den følger Bitcoin-prisen 1:1 og er det tætteste, du kommer på at eje Bitcoin – uden at skulle købe og opbevare kryptovalutaen selv. ETP’en har årlige omkostninger på 0,25 %, hvilket er blandt de laveste i kategorien. De Bitcoin, som BlackRock køber til ETP’en, opbevares sikkert hos Coinbase Custody.
Invesco Physical Bitcoin ETP (BTIC) er en tilsvarende ETP fra Invesco, der også følger prisen på Bitcoin. Omkostningerne er ligesom hos BlackRock 0,25 % årligt. Bitcoin opbevares offline (cold storage) hos Zodia Custody, et datterselskab af Standard Chartered Bank, der er specialiseret i opbevaring af digitale aktiver.
Hvis du i stedet ønsker eksponering mod Ethereum, kan du overveje WisdomTree Physical Ethereum (ETHW). Denne ETP følger prisen på kryptomarkedets næststørste kryptovaluta, Ethereum. De årlige omkostninger er 0,35 %, hvilket er en smule højere end de to Bitcoin ETP’er.
Til gengæld tilbyder ETHW staking, hvilket betyder, at en del af de opbevarede Ether deltager i netværkets Proof of Stake. Som investor modtager du dermed staking-belønninger automatisk, uden at skulle håndtere wallets eller tekniske opsætninger. Staking kan ses som en slags “rente”, du optjener ved at deltage i driften af Ethereum-netværket.
De fleste har også hørt om krypto spot ETF’er og de ligner da også ETP’erne meget. Den vigtigste forskel er dog beskatningen, hvor en amerikansk spot ETF i den grad kan betyde, at du skal have muldvarpeskindet op hvert år i januar.
Punkt | Europæiske spot ETP’er | Amerikanske spot ETF’er |
---|---|---|
Tilgængelighed | Let tilgængelig via Nordnet og Saxo Bank | Muligt, men ikke UCITS-godkendt og færre handelsplatforme tilbyder dem |
Skat | Kapitalindkomst (lager) – op til ca. 42 % | Personlig indkomst (lager) – op til ca. 52-56 % |
Omkostninger | Typisk 0,25–1 % årligt | Typisk 0,20–0,30 % årligt |
Modpartsrisiko | Lav – reguleret i EU | Lav – reguleret i USA |
Direkte ejerskab | Nej | Nej |
Fungerer som spot ETF | Ja | Ja (og teknisk set er det en spot ETF) |
4: Kryptocertifikater: Enkel adgang til kryptovaluta via børsen
Kryptocertifikater, også kendt som ETN’er (Exchange Traded Notes), tilbyder en nem og reguleret måde at opnå eksponering mod kryptovalutaer uden at skulle eje dem direkte. Disse certifikater handles på traditionelle børser og følger prisen på den underliggende kryptovaluta, såsom Bitcoin, Solana eller Ethereum.
I Danmark kan du handle disse hos bl.a. Nordnet, som har et fint udvalg af kryptocertifikater.
Fordele
- Handel med kryptocertifikater foregår via velkendte handelsplatforme, hvilket gør det tilgængeligt for alle
- Certifikaterne handles på regulerede børser, er derfor underlagt tilsyn, hvilket kan give en ekstra tryghed
- Ingen behov for digitale eller fysiske wallets
- På et almindeligt aktiedepot beskattes certifikater som udgangspunkt som kapitalindkomst efter lagerprincippet. På pensionsdepoter beskattes certifikater via PAL-skatten, hvor Nordnet automatisk indberetter gevinst eller tab.
Ulemper
- Ingen direkte ejerskab. Da du ikke ejer den underliggende kryptovaluta, kan du ikke bruge den til transaktioner eller som betalingsmiddel
- Du skal selv indberette til SKAT
- Du skal typisk gennemføre en lille test hos handelsplatformen for at få lov til at købe certifikater.
Kryptocertifikater kan være en attraktiv løsning for dig, der ønsker eksponering mod kryptovaluta uden at håndtere de tekniske aspekter ved direkte kryptoopbevaring. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de tilknyttede risici og skatteforhold, før du investerer.
Tre kryptocertifikater
- Bitcoin Tracker One – XBT Provider (BITCOIN XBT)
- Ethereum Tracker One – XBT Provider (ETHEREUM XBT)
- Valour Ripple (XRP) SEK (VALOUR XRP SEK)
Bitcoin Tracker One – XBT Provider (BITCOIN XBT) er navnet på et kryptocertifikat fra CoinShares XBT Provider AB. Dette certifikat tracker ikke overraskende prisen på Bitcoin. De årlige omkostninger er 2,50%, så her er vi oppe i den dyre ende. Bemærk dog, at denne handles i svenske kroner (SEK), så du har dermed også en valutarisiko.
Ethereum Tracker One – XBT Provider (ETHEREUM XBT) er helt magen til ovenstående – bortset fra at den naturligvis tracker Ethereum og ikke Bitcoin.
Valour Ripple (XRP) SEK (VALOUR XRP SEK) er til dig der synes at Ripple-kryptovalutaen er spændende. Dette certifikat tracker prisen på Ripple (XRP) og handles også i svenske kroner på Nordic Growth Market.
Hos Nordnet kan du også finde nogle kryptocertifikater, som ikke handles i svenske kroner. Det kan for nogle virke som en unødig valutaeksponering.
5: Enkeltaktier i kryptoselskaber
Slutteligt kan du investere ind i den boomende krypto- og blockchain-sektor ved at købe enkeltaktier. Enkeltaktier er for dig, der ønsker eksponering mod kryptosektoren, men foretrækker velkendte aktier og regulerede markeder.
Disse selskaber er direkte involveret i krypto- og blockchain-spacet gennem drift af kryptobørser, mining, investering eller som store ejere af kryptovaluta.
Aktiekurserne i disse selskaber er ofte tæt forbundet med kryptomarkedets udvikling. Når Bitcoin og Ethereum f.eks. stiger, er der typisk øget aktivitet og optimisme i sektoren, hvilket kan løfte aktiekurserne. Omvendt kan kryptonedture presse indtjeningen og aktieprisen.
Når du investerer i enkeltaktier skal du huske, at du påtager dig virksomhedsspecifik risiko. Det er derfor vigtigt at du spreder dine investeringer og løbende vurderer, hvilke selskaber der har de bedste forudsætninger for at klare sig i sektoren.
Fordele
- Det er et velkendt investeringsformat for de fleste
- Du kan opnå den bedste beskatning – bl.a. ved Aktiesparekonto. 27/42% aktieindkomst, evt. 17% via Aktiesparekonto
- Nogle selskaber kombinerer krypto med andre forretningsområder, hvilket kan give en mere balanceret risikoprofil
Ulemper
- Selskabernes resultater påvirkes af mange faktorer ud over kryptopriserne
- Kryptorelaterede aktier kan svinge kraftigt i takt med markedets humør
- Man kan godt argumentere for, at der også er en øget sikkerhedsrisiko, da et enkelt selskab kan være ekstra udsat for hacking mv.
- Den selskabsspecifikke risiko er markant. Dårlige regnskaber eller regulatoriske problemer kan ramme aktien hårdt, uanset kryptomarkedets udvikling.
Fem eksempler på enkeltaktier indenfor krypto- og blockchain-spacet:
- Coinbase (COIN) – verdens mest kendte børsnoterede kryptobørs. Læs alt om selskabet i vores store Coinbase anmeldelse
- Strategy (MSTR) – softwarefirma med enorme Bitcoin-beholdninger. Anført af den berømte og berygtede CEO, Michael Saylor. Selskabets kurs er enten på vej mod stjernerne eller den helt store afgrund
- Marathon Digital Holdings (MARA) – en af verdens største Bitcoin-minere
- Block Inc. (SQ) – tidligere kendt som Square, tilbyder betalingsløsninger og ejer Cash App, som understøtter handel med Bitcoin
- Robinhood Markets (HOOD) – handelsplatform, der giver brugere mulighed for at handle både aktier og kryptovalutaer.
Enkeltaktier i kryptoselskaber giver en mere indirekte eksponering mod kryptoøkosystemet, men kan være en spændende tilføjelse til porteføljen – især for dig, der ønsker at kombinere vækstpotentiale med en velkendt investeringsform.