NVIDIAs Jensen Huangs visioner for fremtiden

Del

En samtale om AI, chips og menneskets rolle i den næste æra

Når teknologien bevæger sig hurtigere end vores forståelse, har vi brug for formidlere, der kan hjælpe os med at se klart. Cleo Abram er en af dem. Du kender hende måske fra de kendte “explained”-serier på Netflix (der er sågar en “Money explained” i fem afsnit), men nu er hun altså gået solo med egne podcasts/videoer. Hendes første gæst er ingen ringere end Jensen Huang, medstifter og CEO af NVIDIA.

I den spritnye YouTube-serie Huge Conversations inviterer hun prominente gæster ind til en snak om løst og fast. I dette afsnit skal vi alle blive klogere på kunstig intelligens, chips, fremtiden og ikke mindst vores egen rolle i en verden i konstant ændring.

Lad det være sagt med det samme. Denne video er ganske enkelt fremragende! Om du er NVIDIA-aktionær eller tech-entusiast gør ingen forskel. Det meste holdes på et niveau, hvor de fleste kan være mere. Der er indlagte “explainers” til de mere langhårede emner.

NVIDIA: Fra grafik til intelligens

Jensen Huang har stået i spidsen for NVIDIA siden virksomhedens begyndelse i 1993. I begyndelsen var der slet ikke computere i virksomheden, men det må man sige at der er lavet om på. Dengang var visionen at skabe grafikprocessorer til gaming, som havde en gylden tid i 90erne. I dag er NVIDIA en af hovedaktørerne i udviklingen af kunstig intelligens og avancerede mikrochips. Der var dog ikke en lige linje fra spilgrafik til AI, men snarere et resultat af en række dristige satsninger og teknologiske gennembrud.

De første gennembrud kom for små 10 år siden, og i videoen forklarer Jensen Huang, hvordan de 10 år var. Både ift. selskabets produkter, men også ift. de massive investeringer der var krævet, for at nå dertil hvor de er i dag. Selv om NVIDIA i dag er en af verdens største selskaber målt på børsværdi, har det ikke altsammen været en dans på roser.

Foto: Jensen Haung, sifter og CEO af NVIDIA

Et af de største vendepunkter for NVIDIA var udviklingen af CUDA – selskabets egen platform til parallel databehandling, som gjorde det muligt at bruge grafikkort til mere end bare spil. Pludselig kunne forskere og ingeniører bruge GPU’er til at træne neurale netværk og analysere enorme mængder data. Det der begyndte som noget så “lavpraktisk” som computerspil, endte derfor med at blive et fundament for fremtidens AI-revolution.

Dermed gik vi fra at instruere computeren om hvad den skal gøre, til at lære den at blive klogere.

Hvorfor AI eksploderer nu

Et centralt tema i samtalen er det, mange oplever som en eksplosion af kunstig intelligens i disse år. Huang forklarer, at teknologien bag AI har været under udvikling i årtier, men at vi nu endelig har tre afgørende ingredienser: Nok data, nok regnekraft og gode nok algoritmer.

Gennembruddet med AlexNet i 2012, hvor et neuralt netværk pludselig overgik alle tidligere metoder til billedgenkendelse, satte gang i en kædereaktion. Siden da har udviklingen nærmest været eksponentiel.

De fleste danskere forbinder kunstig intelligens med ChatGPT, men det er naturligvis bare en af mulighederne der er opstået de seneste år. Det er blot begyndelsen på en æra der snart vil se selvkørende biler, robotter og sågar bedre vejrudsigter.

Hvad er Huangs største bekymring?

Jensen Huang bliver spurgt ind til, hvad der er den største bekymring ift. de massive fremskridt vi ser lige nu. Svaret er ganske enkelt manglen på energi. Han fortæller hvor energieffektive de seneste nye chips er blevet (og det er altså urimeligt meget!), og at det at være energieffektive, er en af deres helt store fokusområder.

Det er ikke en bekymring som sådan – mere en udfordring. Som den garvede CEO han nu er, undgår han naturligvis at fremhæve nogen energikilder frem for andre. Han fokuserer udelukkende på hvad de som selskab kan gøre, og det er netop effektiviteten.

“Jensen Huang bliver spurgt ind til, hvad der er den største bekymring ift. de massive fremskridt vi ser nu. svaret er ganske enkelt manglen på energi”

NVIDIAs filosofi og det menneskelige ansvar

Cleo Abram spørger ind til NVIDIAs kerneværdier, og Huang svarer uden tøven: Virksomhedens mission er at gøre det umulige muligt. Det er en ambition, der lyder inspirerende, men også kræver omtanke. For hvad betyder det, når teknologi pludselig kan løse problemer, som før virkede uløselige? Og hvordan sikrer vi, at udviklingen ikke løber fra os?

Huang taler åbent om både muligheder og bekymringer. Ja, robotter og AI-systemer kan snart udføre komplekse opgaver, både fysisk og kognitivt. Men det betyder ikke, at mennesker bliver irrelevante. Tværtimod kræver det, at vi gentænker vores rolle: Hvad er det, vi som mennesker er bedst til? Hvilke værdier skal forme den teknologiske udvikling?

Huang fortæller, at han omgiver sig med tusindvis af de klogeste folk på planeten hver eneste dag. Det burde betyde, at han en dag ville stoppe op og tænke over om der overhovedet er brug for ham. Tværtimod siger han. Det giver ham mod på at tackle endnu flere og større udfordringer. Det er hele essensen i NVIDIAs arbejde og tilgang, at man ser mulighederne i kunstig intelligens, og samtidig er yderst bevidste om det store ansvar de har.

Det næste store spring

Samtalen runder flere af de tekniske aspekter; Hvordan chips designes, hvordan TSMC producerer chipsene, men at de internt hos NVIDIA har særdeles dygtige eksperter indenfor produktionen, hvordan selskabet satser på særlige arkitekturer som transformer-modeller, og hvordan deres supercomputere spiller en rolle i AI-træningen.

Det mest interessante er måske, hvordan Jensen taler om fremtiden. Han forestiller sig en fremtid, hvor alle har sin egen AI-assistent eller robot, der samarbejder med mennesker. Ikke som konkurrent, men som kollega. Det betyder ikke nødvendigvis at assistenten er en R2D2-lignende robot – det kan også blot være i form af en mobil, en brille, en device osv.

De sidste 10 år har været omkring AI og teknologien bag. De næste 10 år bliver omkring hvordan man kan benytte AI til alverdens formål. Vi har kun set de første spæde skridt med robotstøvsuger og Large Language Models (LLM).

NVIDIA forsøger at forudsige fremtiden, så de får udviklet de bedste redskaber og formet den bedste fremtid. Det er tydeligt, at Jensen Huang er bevidst om at mange folk ser med skepsis på kunstig intelligens og den teknologiske udvikling. Han fortæller ydermere, at alt der bevæger sig vil være drevet af robottoer en dag, og det sker meget snart.

Supervigtigt at lære kunstig intelligens

Cleo stiller det spørgsmål, mange måske sidder med: Hvordan skal vi almindelige mennesker forholde os til denne hastige udvikling? Jensen svarer med noget, der minder om et opråb: Vær nysgerrig. Lær det grundlæggende om AI, prøv ting af, vær ikke bange. Det er ikke nødvendigt at være programmør, men det er vigtigt at forstå de mekanismer, der former fremtiden. Barrieren til viden og intelligens har med værktøjer som ChatGPT aldrig været lavere.

Et menneskeligt eftermæle

Mod slutningen spørger Cleo, hvordan Jenson Huang gerne vil huskes. Hans svar er både ydmygt og ambitiøst: som én, der arbejdede for at skabe noget vigtigt – og som havde det sjovt imens. Det opsummerer meget godt ånden i hele samtalen. Teknologi handler ikke kun om maskiner, chips og algoritmer – det handler om mennesker, muligheder og ansvar.

DISCLAIMER

Investering indebærer risiko, og værdien af dine investeringer kan både stige og falde. Der er ingen garanti for, at du får det investerede beløb tilbage. Omtale af konkrete værdipapirer, investeringer eller strategier udgør ikke en anbefaling, opfordring eller rådgivning om køb eller salg. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige resultater.

Vi bestræber os på at levere korrekte og opdaterede oplysninger, men der tages forbehold for fejl, mangler samt ændringer i markedsforhold, der kan påvirke informationernes aktualitet.

Bemærk, at denne hjemmeside er reklamefinansieret, og nogle af vores artikler indeholder annoncelinks. Det betyder, at vi kan modtage en kommission, hvis du foretager et køb eller en investering via disse links. Dette påvirker dog ikke vores vurderinger eller redaktionelle indhold.

Brug af informationer på denne hjemmeside sker på eget ansvar. Vi anbefaler, at du søger uafhængig finansiel rådgivning, før du træffer investeringsbeslutninger.

Chris Dahl
Chris Dahl
Chris er stifter af money.dk og brænder for privatøkonomi og investering. Han har i mange år interesseret sig for, hvordan man får mest muligt ud af sine penge - både gennem smarte sparetips og investeringer. Til daglig arbejder han med digital markedsføring. Favoritaktier lige nu: NKT (NKT), Nu Holdings Ltd. (NU) og Amazon.com, Inc. (AMZN).

Læs mere

Flere emner